Udělili jsme ocenění Roma Spirit

Ceny Roma Spirit 2014 pro jednotlice i organizace, které přispívají ke zlepšení situace Romů v České republice, byly předány ve středu 10. prosince na slavnostním večeru v Pražské křižovatce. Ocenění bylo letos uděleno v pěti kategoriích. Za celoživotní dílo cenu převzala 82letá romistka Eva Davidová, která do Prahy přijela z Českého Krumlova.

Eva Davidová je etnoložka, folkloristka, spoluzakladatelka české romistiky. „Významně se podílela na zakládání Muzea romské kultury, vybudovala unikátní sbírku fotografií a kamkoli jsem s ní jel, byla to divočina,“ uvedl člen Hlavní poroty, romský aktivista Karel Holomek (laureát Roma Spirit 2010).  

V kategorii Ocenění pro nevládní organizaci na porotu nejvíce zapůsobilo sdruženíSlovo 21. Členové poroty ocenili především projekt ženské skupiny Manushe, který jako jediný v ČR pracuje s Romkami. Významný je také světový festival romské kultury Khamoro. Výběr laureáta v této kategorii proběhl zcela jednomyslně.

V kategorii Ocenění pro obec / město porota ocenila obec Žlutice za její komplexní přístup  k začleňování Romů ve všech oblastech lidského života - od vzdělání přes zaměstnanost až po bydlení. Žlutice leží v Karlovarském kraji, který patří k nejohroženějším chudobou a sociálním vyloučením. „Vybudovat něco opravdu funkčního v tak složitých podmínkách je opravdu velký počin,“ uvedla členka Hlavní poroty a autorka myšlenky Roma Spirit Ľubomíra Slušná-Franz.

V kategorii Média se letošní laureátkou stala Iveta Demeterová z romského vysílání Českého rozhlasu O Roma vakeren. „Iveta Demeterová se sama vypracovala až do šéfredaktorské pozice. Dělá Romům dobré jméno a je jistě příkladem pro další mladé Romy a Romky,“ zdůvodnila ředitelka Romodrom o.p.s. Marie Gailová, členka Hlavní poroty.

V kategorii Čin roku byla oceněna pracovnice Diakonie Vsetín Pavlína Hůževková, která rychlým a správným jednáním zachránila život dusícího se novorozence. Porota ocenila její psychickou připravenost okamžitě zasáhnout. Výběr jediného oceněného v této kategorii byl pro členy poroty nejtěžší, protože všichni nominovaní prokázali jedinečnou odvahu a dobrosrdečnost.

Slavnostní předání cen Roma Spirit se konalo u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv. Za Českou republiku se ho zúčastnil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová a poslanec Ivan Gabal. Ceremoniál v Pražské křižovatce osobně podpořilo také sedm velvyslanců a dva zástupci ambasád.

Laureáty Roma Spirit 2014 vybrala Hlavní porota ve složení Ľubomíra Slušná-Franz, autorka myšlenky projektu Roma Spirit, obsahový ředitel ČT Milan Fridrich, ředitelka Romodrom o.p.s. Marie Gailová, romský aktivista Karel Holomek, houslista Jaroslav Svěcený a ředitel Otevřené společnosti Czeslaw Walek.

Mezinárodní ocenění  v České republice realizuje Otevřená společnost o.p.s. a Nadace Michaela Kocába.

Projekt se koná za finanční podpory Nadace ČEZ, společnosti ČEPS, Nadace Michaela Kocába, US Embassy a Open Society Foundations.

Mediálním partnerem je Česká televize, která záznam večera odvysílá 28. prosince 2014 ve 12.15 hod a 2. ledna 2015 v 18.55 hod na kanálu ČT2.

Pište nebo zavolejte

Doručovací adresa

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Uruguayská 178/ 5
  • Praha 2, CZ-120 00

 Mapa


 

Fakturační údaje

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Prokopova 9
  • Praha 3, Žižkov, CZ-130 00
  • IČO: 25737431
  • DIČ: CZ 25737431
  • ID datové schránky: w5fuinm

Organizace je zapsaná v rejstříku Obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka č. 96.

 

Naše logo ke stažení

Bankovní údaje

  • Raiffeisenbank, a.s.
  • Č. účtu:
    5021018050 / 5500

Dar můžeme přijmout, pouze pokud uvedete vaše celé jméno a adresu.

  • SWIFT/B.I.C.:
    CZ89 5500 0000 0050 2101 8050

 


 

​