Na Open House Praha jsme přivítali 35 tisíc návštěv

Celkem 35 tisíc návštěv zaznamenalo o víkendu 16.-17. května 33 pražských budov, které pro veřejnost zdarma otevřel první ročník festivalu Open House Praha. Licenci Open House pro Prahu získala Otevřená společnost.

V sobotu běžně nepřístupné prostory otevřených domů a staveb přivítaly 20 tisíc návštěv, v neděli 15 tisíc. Většina nákladu festivalového katalogu v počtu 10 tisíc kusů byla rozebrána již v sobotu odpoledne.

Přitom nejoptimističtější očekávání organizátorů hovořilo o 20 tisících návštěv za celý víkend. 

Největším objevem festivalu se stalo sídlo Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, kde byla veřejnosti vůbec poprvé zpřístupněna prosklená kupole. Za dva dny budovou arch. Josefa Fanty z roku 1934 prošlo 3525 lidí. Velkou pozornost tradičně přilákala Kramářova vila, již v sobotu navštívilo 2331 osob. Hvězdami Open House Praha se stal i Tančící dům (3700 návštěv za celý víkend) s vyhlídkou z terasy a Main Point v Karlíně (1800) s impozantní kanceláří generálního ředitele. Neuvěřitelných 900 lidí prošlo v neděli palácem Langhans, kde jeho majitelka Zuzana Meissnerová návštěvníky prováděla fotoarchívem svého pradědečka Langhanse.

Pokud jste na Open House Praha strávili příjemné chvíle, podpořte další ročník.

Zašlete libovolný finanční příspěvek programu Otevřenky zaměřenému na veřejný prostor.

S velkým ohlasem se setkala i možnost návštěvy historické elektrárny na Štvanici a Ústřední telekomunikační budovy O2. Prohlídky s omezeným počtem osob byly zaplněny pouhé dvě minuty po spuštění online registrací.

„Festival byl rozmanitý stejně jako pražská architektura. Lidé projevili zájem o historické i moderní budovy. Většina z nich během víkendu navštívila hned několik objektů,“ uvedl Michal Tošovský.

Victoria Thornton založila v roce 1992 festival Open House London s tím, že se nejedná o akci na podporu turismu. Cílem je přivést obyvatele metropole dovnitř staveb, kolem kterých běžně chodí po ulici, a posílit tak jejich aktivní zájem o utváření města. S touto myšlenkou začínáme připravovat druhý ročník Open House Praha. Věříme, že za rok se do festivalu zapojí více budov.

Průběh festivalu zajišťovala téměř stovka obětavých a zodpovědných dobrovolníků. Velký dík patří majitelům a majitelkám otevřených domů, především za odvahu zúčastnit se prvního ročníku. Děkujeme také partnerům festivalu za podporu a důvěru.

Otevřená společnost se rozhodla organizovat festival Open House v rámci svého programu zaměřeného na veřejný prostor. V minulém roce tento program nechal zpracovat analýzu, jakým způsobem Pražané užívají veřejný prostor v metropoli. Její závěry najdete zde.

Děkujeme za podporu partnerům

Děkujeme mediálním partnerům

Foto: Tomáš Lohin

Pište nebo zavolejte

Doručovací adresa

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Uruguayská 178/ 5
  • Praha 2, CZ-120 00

 Mapa


 

Fakturační údaje

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Prokopova 9
  • Praha 3, Žižkov, CZ-130 00
  • IČO: 25737431
  • DIČ: CZ 25737431
  • ID datové schránky: w5fuinm

Organizace je zapsaná v rejstříku Obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka č. 96.

 

Naše logo ke stažení

Bankovní údaje

  • Raiffeisenbank, a.s.
  • Č. účtu:
    5021018050 / 5500

Dar můžeme přijmout, pouze pokud uvedete vaše celé jméno a adresu.

  • SWIFT/B.I.C.:
    CZ89 5500 0000 0050 2101 8050

 


 

​