Rekordních 162 nominací v Otevřeno x Zavřeno!

30. červen byl posledním dnem, kdy ještě bylo možné posílat nominace do soutěže Otevřeno x Zavřeno - a poslali jste jich opravdu hodně - když odečteme 4 nominace, kterými jsme testovali funkčnost přijímacího formuláře, celkem se nám sešlo rekordních 162 nominací, což je o 20 víc než byl doposud nejvyšší počet nominací - 142 v roce 2014.

To ovšem neznamená, že nejvyšší bude i počet nominací, o kterých se bude hlasovat, byť to předpokládáme. Nominace teď budou měsíc a půl procházet pečlivým ověřováním, kterému se věnuje garant soutěže Oldřich Kužílek. V tomto procesu pravidelně přibližně třetinu nominací vyřadíme - buď je nominován vícekrát stejný subjekt a nominace jsou si podobné, takže je lze sloučit, nebo se ukáže, že nejsou postaveny na reálném základě, případně jsou nedostatečně prokázané. Teprve po tomto procesu se již ověřené nominace dostanou před odbornou porotu i veřejnost a začne samotné hlasování. To je letos naplánováno stejně jako v roce 2015 na poslední týden v srpnu a prvních 14 dní v září.

Koho jste tedy vlastně nominovali?

Kompletní výčet by byl opravdu dlouhý a můžete si ho prohlédnout na stránkách soutěže, přesto mají letošní nominace několik zajímavých obecných rysů:

Více nominací na Zavřeno - Již tradičně je více než dvojnásobně nominovaných Zavřenců (110) než Otevřenců (51). To podle nás neodpovídá úplně reálnému poměru dobrých a špatných událostí, ale spíše vypovídá o lidské povaze - postěžujeme si rádi a dobré věci často považujeme za samozřejmost. O to více jsme potěšeni z následujícího bodu.

Otevřená data - sešlo se rekordních 15 nominací Otevřeno na Otevřená data, což ukazuje na významné otevírání veřejné správy i ve formální rovině - zveřejňování dat v otevřených formátech, se kterými se dá dál pracovat, je základem pro opravdu inspirativní práci s informacemi - jejich vzájemné srovnávání a analýzu. Umožňuje také vytvářet další aplikace, díky kterým se v datech snadno zorientuje i naprostý laik.

Stejný subjekt nominován na Otevřeno i Zavřeno - Některé subjekty obdržely pozitivní i negativní nominaci zároveň, což není při detailnější úvaze tolik překvapivé. Vždy záleží na úhlu pohledu a konkrétním činu, navíc se takto často „přetlačují“ příznivci a odpůrci místní radnice. Letos se to týká Lanškrouna, Prahy 12. ale také Ministerstva financí, nebo Parlamentu.

Nové zákony - Do letošních nominací se promítla zvýšená činnost Parlamentu ČR v oblasti přístupu k informacím i svobody projevu - a to v pozitivním i negativním smyslu. Na jedné straně zlepšení v podobě Zákona o registru smluv nebo novely Infozákona, na straně druhé sporné body v novele Zákona o veřejných zakázkách či v Zákoně o trestní odpovědnosti firem.

Již teď je tedy jasné, že letošní ročník soutěže bude mimořádně zajímavý. Během léta můžete sledovat, jak přibývají ověřené nominace, a těšit se na hlasování, které Vás čeká v jeho závěru. Za velký zájem o soutěž a zaslané nominace vám všem velmi děkujeme!

Oldřich Kužílek, garant soutěže

Adam Rut, manažer soutěže

Pište nebo zavolejte

Doručovací adresa

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Uruguayská 178/ 5
  • Praha 2, CZ-120 00

 Mapa


 

Fakturační údaje

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Prokopova 9
  • Praha 3, Žižkov, CZ-130 00
  • IČO: 25737431
  • DIČ: CZ 25737431
  • ID datové schránky: w5fuinm

Organizace je zapsaná v rejstříku Obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka č. 96.

 

Naše logo ke stažení

Bankovní údaje

  • Raiffeisenbank, a.s.
  • Č. účtu:
    5021018050 / 5500

Dar můžeme přijmout, pouze pokud uvedete vaše celé jméno a adresu.

  • SWIFT/B.I.C.:
    CZ89 5500 0000 0050 2101 8050

 


 

​