Leden plný informací

Byť se začátkem ledna konečně ozvala zima, na střechy padla sněhová peřina a na lidi únava, v přístupu k informacím se děla jedna zajímavá událost za druhou a tak jsme si nemohli dovolit odpočívat na peci. V blogu se dočtete o studii k EET, novém komentáři k Infozákonu, posledních informačních kauzách a našich aktivitách.

 

  1. Ministerstvo financí konečně poskytlo Studii - Specifikace projektu Elektronická evidence tržeb.  Rozhovor s Michalem Škopem, který o informace žádal 4 měsíce, si můžete přečíst zde. Díky zveřejnění studie máme mimo jiné zase o něco větší ponětí o tom, jak stát hodlá zabezpečovat informace, které o nás sbírá. Stát je většinou suverénní při kontrole občanů, samotný si ovšem kontrolu už přeje méně, jak dokládá i následující případ.
  2. Zastupitel Adam Zábranský chtěl získat pomocí Infozákona informace o plnění smluv s Radmilou Kleslovou, ČEZ, České dráhy, SŽDC i ČEPRO mu ovšem potřebné informace odmítly z různých důvodů poskytnout. Jejich postup považuje Zábranský za nelegální a bude se proti němu bránit soudní cestou. Myslíme si, že má velikou šanci uspět. Státní firmy a podniky se informační povinnosti dlouhodobě vyhýbají - často se dokonce tváří, že se jich zákon netýká, byť zde již existuje řada judikátů dokazujících pravý opak. Otevřená společnost, o.p.s. se  v lednu z toho důvodu obrátila na nadřízené orgány 19 státních firem a podniků, které by měly zajistit, aby tyto instituce plnily svou informační povinnost. Státním firmám a podnikům se budeme věnovat i nadále, propojení se státem totiž podle nás má přinášet nejen výhody, ale také povinnosti vůči občanům, kteří mají mít možnost sledovat, jak stát hospodaří.
  3. Ještě ani nezaschl inkoust na Zákonu o registru smluv a už se některé instituce snaží lobbovat za jeho změnu. Aktivní je zejména Budvar a Česká televize. Jejich argumenty jsme se pokusili shrnout a vyvrátit v článku, který vyšel koncem minulého týdne na serveru LN. Instituce mají zkrátka v oblibě tajemství, chránit můžou ovšem jenom to obchodní.
  4. Že je Registr smluv aktuální téma dokazují i dotazy, se kterými se na nás obracíte. Celkem jsme v poradně jen během ledna zodpověděli 30 dotazů. V minulém roce jich bylo takřka 300.  
  5. Vyšel aktualizovaný komentář k zákonu o svobodném přístupu k informacím, který si jistě rádi projdou aktivní žadatelé i poskytovatelé informací. V přístupu k informacím totiž dochází k výraznému vývoji vlivem nedávné novelizace i rozhodnutími Nejvyššího správního i Ústavního soudu. Další změna zákona se přitom chystá již brzy a bude se týkat otevřených dat.
  6. Vláda je v poločase svého vládnutí a jako jedna z garantských organizací Rekonstrukce státu jsme se podíleli na hodnocení, jak jednotlivé strany plní svůj program v oblasti podpory transparentnosti. Pročíst si hodnocení můžete zde.

 

Adam Rut, manažer programu Právo na informace

(použité foto je licencováno CC0, autor Steve Buissinne)  

Pište nebo zavolejte

Doručovací adresa

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Uruguayská 178/ 5
  • Praha 2, CZ-120 00

 Mapa


 

Fakturační údaje

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Prokopova 9
  • Praha 3, Žižkov, CZ-130 00
  • IČO: 25737431
  • DIČ: CZ 25737431
  • ID datové schránky: w5fuinm

Organizace je zapsaná v rejstříku Obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka č. 96.

 

Naše logo ke stažení

Bankovní údaje

  • Raiffeisenbank, a.s.
  • Č. účtu:
    5021018050 / 5500

Dar můžeme přijmout, pouze pokud uvedete vaše celé jméno a adresu.

  • SWIFT/B.I.C.:
    CZ89 5500 0000 0050 2101 8050

 


 

​