Nominujte na ceny Roma Spirit 2015

Ceny Roma Spirit v České republice v červenci otevřely nominace do svého 5. ročníku. Jejich posláním je ocenit práci jednotlivců i organizací, kteří přispívají ke zlepšení situace Romů v ČR.

K tradičním šesti kategoriím letos přibude jedna speciální, zaměřená na romskou kulturu. Jejím odborným garantem bude Muzeum romské kultury.

Ocenění Roma Spirit 2015 v ČR bude uděleno v následujících kategoriích:

1. Nestátní neziskové organizace (za realizaci konkrétního projektu zaměřeného na podporu a rozvoj romské menšiny a jeho dosažené výsledky a za realizaci projektu zaměřeného na mimoškolní vzdělávací aktivity pro romské děti a mládež)

2. Společnost-firma/zaměstnavatel (za podporu projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity)

3. Obec-město (za programy zaměřené na integraci romské menšiny do společnosti a aktivity ve prospěch romské komunity)

4. Osobnost (ocenění jednotlivce za dlouhodobou práci, která přispěla ke zlepšení postavení Romů)

5. Média (ocenění pro novináře nebo novinářku za objektivní anebo pozitivní informaci o romské problematice, za šíření pozitivního odkazu vzájemné tolerance a porozumění)

6. Čin roku (za čin, který přispěl k záchraně života)

7. Romská kultura – speciální kategorie (ocenění za přínos pro romskou kulturu v oblasti jazyka, ústní slovesnosti, umění (jako např. divadla, filmu, fotografie, hudby, literatury, tance, výtvarného umění, zpěvu aj.) a dalších tvůrčích činností různých skupin a komunit Romů a Sintů v České republice. Oceněny mohou být i činnosti, které  vedou k uchování, reprodukci a dalšímu rozvoji kultury Romů a Sintů (jako např. mecenáši, organizátoři kulturních akcí apod.). Oceněn může být i mimořádný kulturní počin.

„Již pátý ročník cen Roma Spirit jasně dokazuje význam a smysl takové akce. A právě v turbulentní době, kdy jsme médii doslova zaplavováni katastrofickými zprávami ze všech koutů světa, kdy naši občané s rostoucími obavami sledují důsledky neblahých událostí na Středním východě a strach z "neznámé" kultury kulminuje, je každá připomínka úspěšné spolupráce české majority s Romy potěšující a povzbuzující,“ uvedl Michael Kocáb, jehož nadace Roma Spirit spolupořádá.

Jak nominovat

Nominaci do kterékoli kategorie může zaslat každý obyvatel nebo obyvatelka České republiky, a to pomocí jednoduchého online formuláře: https://docs.google.com/forms/d/1Pa9CSjBPtkmAP_60fq1UE9GWGpJ68EOe1LzSMXKFkhY/viewform

Nominované činy nebo činnost musejí spadat do období od prosince 2014 do konce září 2015. Nominace končí 30. září 2015.

Laureáti cen Roma Spirit budou opět vyhlášeni u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv 10. prosince 2015 v Pražské křižovatce.

Podívejte se, kdo byl oceněn v minulém roce.

Pište nebo zavolejte

Doručovací adresa

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Uruguayská 178/ 5
  • Praha 2, CZ-120 00

 Mapa


 

Fakturační údaje

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Prokopova 9
  • Praha 3, Žižkov, CZ-130 00
  • IČO: 25737431
  • DIČ: CZ 25737431
  • ID datové schránky: w5fuinm

Organizace je zapsaná v rejstříku Obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka č. 96.

 

Naše logo ke stažení

Bankovní údaje

  • Raiffeisenbank, a.s.
  • Č. účtu:
    5021018050 / 5500

Dar můžeme přijmout, pouze pokud uvedete vaše celé jméno a adresu.

  • SWIFT/B.I.C.:
    CZ89 5500 0000 0050 2101 8050

 


 

​