Předali jsme ceny Roma Spirit v ČR 2015

Již popáté jsme 10. prosince 2015 u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv předali ceny Roma Spirit v ČR, které oceňují osobnosti i organizace přispívající k dobrému soužití Romů a majoritní společnosti.

V 5. ročníku Roma Spirit v České republice bylo předáno pět ocenění v regulérních kategoriích a dvě zvláštní ceny. Během slavnostního večera v Pražské křižovatce vystoupil Antonín Gondolán, Terne Čhave a Natálie Bagárová. Večera se zúčastnil také romský policista Petr Torák z Peterborough, který letos v říjnu převzal Řád britského impéria.

Zvláštní cena in memoriam

Cenou in memoriam Hlavní porota ocenila celoživotní dílo zakladatelky české romistiky Mileny Hübschmannové. Přes studium indologie si našla cestu k evropským Romům a začala se hluboce zabývat jejich jazykem, kulturou a podporou jejich emancipace. Právě ona přiměla největší romskou básnířku Teru Fabiánovou písemně zaznamenat své verše a podporovala vydání slavné knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou. Cenu pro M. Hübschmannovou převzala její dcera Tereza Hrabovská.

Ocenění pro nevládní organizaci 

V této kategorii na porotu nejvíce zapůsobilo občanské sdružení IQ Roma servis svou dlouholetou úspěšnou prací v oblasti dluhové problematiky v ČR, která pomohla zachránit stovky Romů z dluhové pasti.

Společnost-firma/zaměstnavatel

V kategorii týkající se projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity cenu získala Základní škola Trmice. Úspěšně používá inkluzivní metody vzdělávání a kromě běžných předmětů děti vyučuje i důležitým sociálním dovednostem. ZŠ Trmice implementuje pod supervizí partnerské školy z Anglie výukové metody osvědčené v zahraničí. 

Osobnost

V kategorii Osobnost porota ocenila Danielu Cincibusovou z Mimoně. Jako pěstounka vychovala 23 dětí, z toho 15 romských. Všichni dnes mají vzdělání a stálou práci. Paní Cincibusová pracuje v organizaci Oblastní charita Most v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež v Ralsku-Náhlově, která je sociálně vyloučenou lokalitou Libereckého kraje.

Média

Letošním laureátem stal Zdeněk Ryšavý, spoluzakladatel sdružení Romea a hlavní redaktor Romea.cz. Tento zpravodajský web doplňuje obsah mainstreamových médií informacemi, které tato média nechtějí nebo nedokážou poskytovat.

Romská kultura

Roma Spirit 2015 obohatila nová kategorie oceňující kulturní přínos. Cena byla udělena ve spolupráci s brněnským Muzeem romské kultury a in memoriam ji získal Andrej Giňa – spisovatel, hudebník a organizátor kulturních akcí, který důsledně vždy psal romsky. Letos zemřel ve věku 79 let.

Obec-město

V kategorii Obec-město za programy zaměřené na integraci romské menšiny letos organizátoři Roma Spirit v ČR obdrželi pouze jedinou nominaci, a to pro Velké Hamry. Město uplatňuje proaktivní, sociálně začleňující přístup k obyvatelům, a to po dobu již pěti let. Porota si přístupu vedení města vysoce cení, ale kvůli absenci dalších nominací nemohla být v této kategorii cena udělena.

V kategorii Čin roku za čin, který přispěl k záchraně života, letos nebyla cena udělena.

Zvláštní ocenění mimo kategorie převzal z rukou organizátorů vynikající hudebník Antonín Gondolán, který v průběhu večera vystoupil se svými hity Růže a Čekej a neplakej.

Hlavní porota

Laureáty Roma Spirit v České republice 2015 vybrali: Michael Kocáb, spoluorganizátor Roma Spirit v ČR, Ľubomíra Slušná-Franz, autorka myšlenky projektu Roma Spirit, politička a diplomatka Magdaléna Vášáryová, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a sociolog a poslanec Ivan Gabal.

Cílem projektu Roma Spirit je podpořit a popularizovat aktivní snahy všech, kteří se podílejí na zlepšení situace Romů v České republice. Chceme vytvořit platformu pro prezentaci pozitivních a reálných přínosů. Jen tak se nám může dařit pracovat s předsudky rozšířenými v české společnosti.

Mezinárodní ocenění v České republice realizuje Otevřená společnost, o.p.s. a Nadace Michaela Kocába.

Projekt se koná za finanční podpory Bader Philantropies, Nadace ČEZ, společnosti ČEPS, a.s., velvyslanectví USA, Nadace Michaela Kocába. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Více informací o soutěži najdete ZDE

Pište nebo zavolejte

Doručovací adresa

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Uruguayská 178/ 5
  • Praha 2, CZ-120 00

 Mapa


 

Fakturační údaje

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Prokopova 9
  • Praha 3, Žižkov, CZ-130 00
  • IČO: 25737431
  • DIČ: CZ 25737431
  • ID datové schránky: w5fuinm

Organizace je zapsaná v rejstříku Obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka č. 96.

 

Naše logo ke stažení

Bankovní údaje

  • Raiffeisenbank, a.s.
  • Č. účtu:
    5021018050 / 5500

Dar můžeme přijmout, pouze pokud uvedete vaše celé jméno a adresu.

  • SWIFT/B.I.C.:
    CZ89 5500 0000 0050 2101 8050

 


 

​