Vyhlásili jsme výsledky Otevřeno x Zavřeno 2016!

Praha 29. září 2016 – Jedenáct institucí i jednotlivců získalo ocenění ve 14. ročníku soutěže otevřenosti veřejné správy OTEVŘENO x ZAVŘENO. Odborná porota i široká veřejnost opět rozhodovaly, které úřady, instituce a osobnosti si zaslouží cenu OTEVŘENO a které anticenu ZAVŘENO.

Experti i občané měli stejný názor u dvou nominací: cenu ZAVŘENO v kategorii Účast na rozhodování svorně udělili Ministerstvu vnitra a Policejnímu prezidiu za neschopnost srozumitelně informovat o policejní reformě, naopak cenou OTEVŘENO veřejnost i porota společně ocenily Děčín, který krom řady prvků otevřenosti umožnil participaci občanů při plánování dálničního přivaděče. Porota stejný počet hlasů jako Děčínu udělila také Lanškrounu za sadu kroků směřující k otevřenosti a vyvážené periodikum.

Předmětem řady nominací se stala data z databází: Na jedné straně se skoro zdvojnásobila pozitivní kategorie otevřených dat, na druhé se na opačném pólu - mezi případy nesprávného odepírání informací - objevuje více případů, kdy povinné subjekty odepírají přístup k různým databázím, které by bylo možné používat pro aplikace a komerční využití.

Veřejnost projevila letos výrazný zájem o hlasování a udělila 4555 hlasů, pro platné hlasování přitom stačilo hlasujícímu udělit jediný hlas. Zaregistrovali jsme také pokus o manipulaci výsledků masivním hlasováním z jediné IP adresy, tyto hlasy jsme při kontrole hlasování odečetly a do počtu hlasů ani do výsledků je nezapočítáváme.

Ve 14. ročníku soutěže přijal pořadatel soutěže, nezisková organizace Otevřená společnost, od občanů celkem 162 nominací. Po jejich prověření postoupilo k hlasování odborné poroty i široké veřejnosti 95 nominací - 58 na anticenu ZAVŘENO, 37 na pozitivní OTEVŘENO. Zajímavým trendem letošního ročníku je právě nárůst pozitivních nominací. Odborný garant soutěže Oldřich Kužílek k tomu dodává: „Ukazuje se, že stále více úřadů a institucí zapojuje otevřenost do své činnosti jako klíčový prvek, na kterém staví svou úspěšnost a efektivitu.“

Složení odborné poroty a kompletní výsledky najdete na www.otevrenozavreno.cz. Ceny byly slavnostně předány v úterý 29. října 2015 v prostorách Café Louvre v Praze.

Soutěž Otevřeno x Zavřeno 2016 se koná s podporou Nadace RSJ. 

Mediálními partnery soutěže jsou Týdeník Echo a Moderní obec. 

Foto: Tereza Havlínková

Pište nebo zavolejte

Doručovací adresa

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Uruguayská 178/ 5
  • Praha 2, CZ-120 00

 Mapa


 

Fakturační údaje

  • Otevřená společnost,o. p. s.
  • Prokopova 9
  • Praha 3, Žižkov, CZ-130 00
  • IČO: 25737431
  • DIČ: CZ 25737431
  • ID datové schránky: w5fuinm

Organizace je zapsaná v rejstříku Obecně prospěšných společností, Městský soud v Praze, oddíl O, vložka č. 96.

 

Naše logo ke stažení

Bankovní údaje

  • Raiffeisenbank, a.s.
  • Č. účtu:
    5021018050 / 5500

Dar můžeme přijmout, pouze pokud uvedete vaše celé jméno a adresu.

  • SWIFT/B.I.C.:
    CZ89 5500 0000 0050 2101 8050

 


 

​